26 april 2016

Tien zeer goed bewaakte kluizen – Deel 1

De meeste regeringen hebben hun eigen bewaakte kluizen en geheime bunkers. Toch zijn dit vaak niet de best beschermde kluizen ter wereld: die behoren toe aan particulieren, die hun geheimen het liefst achter gesloten en gepantserde deuren houden. Wat ligt er in deze kluizen?

10. De Mormon Vault

De Mormon kluis is eigendom van de Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Kerk in Utah. De kluis is gebouwd op bijna 183 meter hoogte in de zijkant van een gigantische rots. Ondanks dat de kluis is omgeven door steen, is hij dankzij de stalen bankdeuren bestand tegen nucleaire explosies. Binnen in de bunker bevinden zich een aantal administratieve kantoren. Jammer genoeg is het pand niet toegankelijk voor het publiek. Zelfs leden van de kerk hebben geen toegang tot de bunker.

Er gaan verhalen rond dat in de kluis een aantal kerkelijke documenten worden bewaard. Maar doordat de bunker zo goed bewaakt wordt, zijn er tevens geruchten dat er documenten in de kluis liggen die onze geschiedenis voor altijd zouden veranderen. Deze documenten worden geheim gehouden om te voorkomen dat de kerk in een negatief daglicht komt te staan. De leiders van de kerk ontkennen deze geruchten en zeggen dat de bunker gebruikt wordt om oude documenten om te zetten naar digitale media.

9. De Pionen Bunker

De Pionen Bunker is een centrum dat beveiligde ruimte en bandbreedte verhuurt aan diverse klanten. Eén van de meest opmerkelijke huurders van de Pionen Bunker is WikiLeaks; een website voor klokkenluiders uit overheidsinstellingen en bedrijven, waar anoniem documenten geplaatst worden. Doordat WikiLeaks op de hoogte is van grote geheimen, zijn zij een geliefd doelwit om uit de weg te ruimen.

De documenten van WikiLeaks worden beschermd door een bunker met een 40 centimeter dikke deur die alleen bereikbaar is via een tunnel. De bunker is zelfs bestand tegen een waterstofbom. Wanneer u foto’s van de Pionen Bunker bekijkt, lijkt het centrum rechtstreeks uit een spionnenfilm te komen. De bunker heeft namelijk futuristisch ogende computerpanelen en een zwevende glazen conferentieruimte, terwijl het wordt omringd door ruwe bergwanden.

8. De JP Morgan Vault

De Amerikaanse bank JP Morgan heeft een paar opmerkelijke, zeer veilige bewaarplaatsen voor zijn goud. Eén van deze plekken bevindt zich vijf verdiepingen onder straatniveau in Manhattan. De kluis, ter grootte van een voetbalveld, wordt beschouwd als de grootste goudkluis ter wereld. Ondanks dat de omvang van de kluis enorm is, zijn veel mensen meer geïnteresseerd in het feit dat de kluis van de Federal Reserve (de centrale bank van Amerika) dichtbij de kluis ligt. De geruchten gaan dat de twee kluizen tegenover elkaar liggen. De twee bunkers zouden verbonden zijn via een ondergrondse tunnel.

7. Het geheime Vaticaanse archief

Er zijn veel theorieën over de geheimen van de Katholieke Kerk. De geruchten gaan dat wanneer men toegang krijgt tot het geheime Vaticaanse archief, dat alle mysteries rondom de kerk zullen worden opgelost. Volgens de katholieke ambtenaren is er niets geheims te vinden in het archief: zij beweren dat hier alleen privé-documenten liggen.

Ondanks dat er geen geheime documenten in het archief zouden liggen, wordt de bunker 24 uur per dag verdedigd door de Pauselijke Zwitserse Garde. Er wordt gezegd dat de bunker meer dan 80 kilometer aan planken bevat, die allen vol liggen met documenten uit de achtste eeuw.

Het is u waarschijnlijk al opgevallen: dit zijn maar vier van de tien zeer goed bewaakte kluizen. De andere zes locaties onthullen wij in onze volgende twee blogberichten.

Meer weten?

Wilt u hier meer informatie of heeft u een vraag? Bel on op 023 – 538 8000.

Waarom 4-Locks

agsdix-fas fa-check-circle

Binnen 30 minuten ter plaatse

agsdix-fas fa-check-circle

7 dagen per week beschikbaar

agsdix-fas fa-check-circle

Kwaliteit voor een scherpe prijs

agsdix-fas fa-check-circle

Al ruim 10 jaar actief

agsdix-fas fa-check-circle

Schadevrij openen van sloten

agsdix-fas fa-check-circle

Vakkundig en professioneel

agsdix-fas fa-check-circle

Actief in Noord-Holland

agsdix-fas fa-check-circle

PKVW gecertificeerd