2 mei 2016

Tien best bewaakte kluizen – Deel 2

Niet alleen regeringen blijken hun geheimen achter gepantserde deuren te houden: ook kiprecepten en zaden worden verborgen achter gesloten deuren. Hierbij het tweede deel van de lijst.

6 De KFC kluis

Terwijl bankiers hun goud bewaken en kerken hun oude documenten goed beveiligen, is voor fastfoodketen Kentucky Fried Chicken niets belangrijker dan het geheime recept. Het recept van KFC bestaat uit elf geheime kruiden en specerijen voor het originele gebraden kip-recept. In 2009 kreeg het recept een goed beveiligde kluis in het hoofdkantoor van KFC in Kentucky. Gedurende de vijf maanden waarin de kluis werd gebouwd, bewaarde KFC het recept op een geheime locatie. De sleutel van de kluis waarin het recept lag, werd via een sleutelkastje aan de pols van een beveiligingsagent bevestigd.

Inmiddels ligt het recept achter een muur van beveiligingstechnologieën, inclusief bewegingssensoren, camera’s en 24-uurs bewaking.

5 De kluis van de Scientology-gemeenschap

Ook de scientologen hebben geheimen: hun bunker bevindt zich in een ondergronds complex in een woestijn. De bunker is slechts een paar uur rijden vanaf de UFO-hotspot Roswell in New Mexico. Binnen in de grot liggen titanium kisten met stalen en gouden platen, die gegraveerd zijn met scientology-wijsheden. De grot wordt goed afgeschermd door drie roestvrijstalen deuren om ongewenste bezoekers te weren. Op de grond boven de kluis zijn cirkelachtige markeringen met graan gemaakt, die alleen vanuit de lucht te zien zijn.

Het lijkt nu misschien eenvoudig om een bezoekje te brengen aan de kluis, maar vergis u niet: alleen wanneer u deel uitmaakt van de hoogste rang van scientologen, zult u een glimp opvangen van deze kluis. De bunker is namelijk beveiligd met hekken, gewapende bewakers en beveiligingscamera’s.

4 De wereldzadenbank

Op de Spitsbergen in Noorwegen bevindt zich de wereldzadenbank. In deze kluis wordt een breed assortiment van plantzaden en zaden van voedselgewassen opgeslagen. De zadenbank is in het leven geroepen om de diversiteit van gewassen te bewaren en mensen te verzekeren van een voedselbron.

De kluis is gevestigd in een oude kopermijn midden in één van de grootste en kaalste rotseilanden van de poolcirkel. Alsof het geïsoleerde landschap nog niet veilig genoeg is, wordt het zaad veilig gesteld met ontploffingsbestendige deuren, bewegingssensoren, luchtsluizen en één meter dik gewapend beton. Het unieke klimaat en de positie van de kluis moet de zaden eeuwenlang kunnen beschermen tegen elke ramp.

Bent u benieuwd naar de andere best beveiligde kluizen? U vindt ze in deel één en deel drie van de tien zeer goed bewaakte kluizen.

Meer weten?

Wilt u hier meer informatie of heeft u een vraag? Bel on op 023 – 538 8000.

Waarom 4-Locks

agsdix-fas fa-check-circle

Binnen 30 minuten ter plaatse

agsdix-fas fa-check-circle

7 dagen per week beschikbaar

agsdix-fas fa-check-circle

Kwaliteit voor een scherpe prijs

agsdix-fas fa-check-circle

Al ruim 10 jaar actief

agsdix-fas fa-check-circle

Schadevrij openen van sloten

agsdix-fas fa-check-circle

Vakkundig en professioneel

agsdix-fas fa-check-circle

Actief in Noord-Holland

agsdix-fas fa-check-circle

PKVW gecertificeerd