9 mei 2016

De tien best bewaakte kluizen – deel 3

Achter de gepantserde en gesloten deuren liggen niet alleen geheimen van regeringen, maar ook geheime bedrijfsdocumenten van particulieren en diamanten met een miljoenenwaarde. Hierbij het derde en tevens het laatste deel van de lijst!

3. De Iron Mountain kluis

De Iron Mountain kluis in Germantown (New York) is een ondergronds archief met klanten over de hele wereld. Zelfs Bill Gates zou gebruik maken van het archief dat zich bevindt in een verlaten mijn die vroeger dienst deed als champignonkwekerij. De mijn is omgebouwd tot ’s wereld grootste ondergrondse kluis ter wereld. Het oude champignonbedrijf profiteerde van de paranoia die heerste tijdens de Koude Oorlog. De onderneming bood andere bedrijven de mogelijkheid om bedrijfsdocumenten te beschermen tegen eventuele nucleaire aanvallen.

Wanneer u een bezoekje aan het complex wilt brengen, dient u tweemaal uw ID en een bijzondere machtiging te laten zien. De bunker wordt beveiligd door een 28 ton-wegende deur die de zeven lagen diepe bunker beschermt. Ondanks de enorme grootte en het doel van de kluis zijn de meeste bewoners van Germantown niet eens op de hoogte van de faciliteit.

2. De Zwitserse bank

Banken door het hele land bieden hun klanten volledige anonimiteit, doordat de bankmedewerkers een geheimhoudingsplicht hebben. Terwijl de kluisjes streng worden beveiligd, komt de echte bescherming van de vertrouwelijkheid tussen de bankiers en hun klanten. Een groot deel van de klanten zijn geen Zwitserse burgers, maar de rijken van de wereld. Heel soms komt er informatie naar buiten over een klant. Deze schending van privacy is echter zeldzaam: de Zwitserse wet dreigt met een gevangenisstraf of een flinke boete wanneer er een schending van de geheimhouding in het bankwezen plaatsvindt.

Door de anonimiteit van de bank is het zeer lastig om de erfgenamen van de kluiseigenaren op te sporen. Hier moet dan ook regelmatig een privédetective bij aan te pas komen. Zelfs wanneer de erfgenamen bij het overlijden van een kluiseigenaar worden gevonden, komt het regelmatig voor dat zij denken opgelicht te worden. Het gebeurt geregeld dat de erfgenamen daarom weigeren om met de bank te praten.

1. Het diamanten centrum in Antwerpen

De kluis voor diamanten in Antwerpen is beroemd om twee redenen: het is ’s werelds meest ondoordringbare diamantenkluis én – geheel tegenstrijdig – het slachtoffer van een verbijsterende diamantroof in 2003.

De kluis werd gebouwd door 1.500 diamantenverzamelaars die ongeveer 70% van alle diamanten wereldwijd in de kluis opsloegen. Als vanzelfsprekend namen de verzamelaars flinke veiligheidsmaterialen, zoals warmtedetectoren, magnetische velden en een slot met meer dan 100 miljoen mogelijke combinaties. Wanneer er tweemaal een verkeerde combinatie wordt ingevoerd, blijft de kluis voor uren dicht. De deur van de kluis weegt maar liefst drie ton en is gemaakt van massief staal. Zelfs een boor die 12 uur lang aan één stuk door boort, zou niet door de deur moeten kunnen dringen.

Ondanks de grondige veiligheidsmaatregelen wist een groep Italiaanse dieven in te breken en diamanten ter waarde van 100 miljoen dollar mee te nemen. De criminelen wisten de alarmen te ontwijken, waardoor de Antwerpse verzamelaars de volgende ochtend pas achter de enorme inbraak kwamen. De buit is helaas nooit gevonden, maar sinds de miljoenenroof zijn de veiligheidsmaatregelen nog meer verbeterd om inbraak te voorkomen.

Meer weten?

Wilt u hier meer informatie of heeft u een vraag? Bel on op 023 – 538 8000.

Waarom 4-Locks

agsdix-fas fa-check-circle

Binnen 30 minuten ter plaatse

agsdix-fas fa-check-circle

7 dagen per week beschikbaar

agsdix-fas fa-check-circle

Kwaliteit voor een scherpe prijs

agsdix-fas fa-check-circle

Al ruim 10 jaar actief

agsdix-fas fa-check-circle

Schadevrij openen van sloten

agsdix-fas fa-check-circle

Vakkundig en professioneel

agsdix-fas fa-check-circle

Actief in Noord-Holland

agsdix-fas fa-check-circle

PKVW gecertificeerd