De meesterkraker Aage Meinesz
Eén van de bekendste Nederlandse kluizenkrakers is Aage Meinesz. In de jaren ’70 was geen kluis veilig voor deze ‘meesterkraker’ die zijn kraken goed voorbereidde. Zijn bijzondere beroep zorgde voor een bewogen leven…
Grootste kraak
Aage Meinesz werd in het begin van de jaren ‘70 bekend doordat hij de grootste kraak pleegde die Nederland ooit had gekend: de diefstal van 600.000 gulden uit de kluis van de Nederlandse Middenstandsbank in Helmond. Jarenlang wist hij uit handen van de politie te blijven, tot hij bij de zogenoemde ‘paaskraak’ in de V&D in Leeuwarden werd opgepakt. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar.
De ontsnapping
Niet lang nadat de meesterkraker veroordeeld was, wist hij te ontsnappen uit gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Hij kreeg dit voor elkaar met de inmiddels beroemde thermische lans; een ijzeren staaf gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen werd geperst.
Aage was de eerste gevangene die uit de gevangenis wist te ontsnappen mét hulp van buitenaf, en zónder geweld te gebruiken. Met behulp van een babyfoon en een zendertje wist de meesterkraker de bewakers af te luisteren. Na maandenlange voorbereiding sloeg hij op 18 april 1974 zijn slag en ging hij te werk met de thermische lans. Het apparaat, wat hij eerder al gebruikte voor het kraken van tientallen kluizen, brandde zonder enige moeite door beton en het dikste metaal heen wat de ontsnapping van de vindingrijke dief mogelijk maakte.
Op de radio
Na zijn ontsnapping belde Aage vanaf zijn onderduikadres met het radioprogramma ‘In de Rooie Haan’ om de groeten te doen aan de medewerkers van de gevangenis in Leeuwarden. In het radioprogramma verklaarde hij toe te zijn aan ontspanning. Hij was van mening  dat zijn straf lang genoeg had geduurd. De meesterkraker dook onder bij een politieagente waar hij na 4,5 maand vrijheid werd opgepakt en opnieuw gevangen werd gezet, ditmaal in Arnhem.
‘Goed gedrag’
Uiteindelijk werd Aage vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag. Hij beloofde om zijn leven te beteren en geen criminele activiteiten meer uit te voeren. De meesterkraker werd eigenaar van een club in Zeeland en hield zich tijdelijk niet bezig met criminele activiteiten. Toen hij in de schulden kwam door zijn gokverslaving belandde Aage opnieuw op het criminele pad en eindigde hij wederom in de gevangenis, waar hij dit keer niet uit ontsnapte…
Meer weten?
Wilt u hier meer informatie of heeft u een vraag? Bel on op 023 – 538 8000.