1 maart 2016

De inbreker is een seizoenwerker

De donkere dagen van de winter liggen achter ons, het wordt weer langer licht. Ondanks dat de overheid extra waarschuwt voor inbraak in de zomer, neemt de kans op huisbraak juist af rond deze periode. De inbreker blijkt een ware seizoenarbeider.

Winterpiek

In de herfst en de winter ligt het aantal huisinbraken aanzienlijk hoger in vergelijking met de andere twee seizoenen. De piek ligt eind december, rondom de feestdagen. Het aantal inbraken ligt dan maar liefst 25 procent hoger in vergelijking met andere dagen in december, zo blijkt uit de inbraakmonitor van het Verbond van Verzekeraars. De inbreker maakt duidelijk gebruik van de afwezigheid van vakantievierders en mensen die de feestdagen doorbrengen bij familie. Ook de dekking van de lange nacht maakt het seizoen een stuk aantrekkelijker voor de inbreker. Er vinden meer inbraken plaats in de avonduren en dan voornamelijk rond etenstijd.

Zomerdip

In de zomermaanden ligt het aantal woninginbraken gemiddeld 30 procent lager.  Alle openstaande ramen en deuren bieden de inbreker wel extra kansen voor een kort bezoek, dit zorgt voor een aantal kleine pieken. Er vinden in de zomer dan ook  meer inbraken plaats in de middag. Inbrekers worden tegenwoordig ook steeds vaker getipt via de slachtoffers zelf, door een vakantiebericht op hun sociale media. Hier hebben wij al eerder over gewaarschuwd, zie onze blog ‘5 tips ter voorkoming van woninginbraak tijdens vakantie’.

Inbraakrisico

Niet overal kunt u deze zomer alle open ramen en deuren zomaar onbeheerd achterlaten. De kans op een inbraak varieert per provincie. Zo ligt het aantal inbraakclaims het laagst in de noordelijke provincies en in Zeeland. In Brabant en Utrecht kunt u in de zomer beter een oogje in het zeil houden bij open ramen. Noord- en Zuid-Holland hebben ondanks hun hoge inwonersaantal een gemiddeld inbraakrisico. Amsterdam scoort zelfs goed in vergelijking met andere grote steden; in onze hoofdstad is het risico relatief laag.

Steeds meer gemeentes geven algemene adviezen op het gebied van inbraakpreventie, voornamelijk in de zomer. De specialisten van 4-Locks Slotenmakers kunnen u persoonlijk deskundig advies geven hoe u de inbreker zowel in de zomer als de winter buiten de deur houdt.

Bron: Verbond van Verzekeraars, ‘Risicomonitor Woninginbraken 2015’.

Meer weten?

Wilt u hier meer informatie of heeft u een vraag? Bel on op 023 – 538 8000.

Waarom 4-Locks

agsdix-fas fa-check-circle

Binnen 30 minuten ter plaatse

agsdix-fas fa-check-circle

7 dagen per week beschikbaar

agsdix-fas fa-check-circle

Kwaliteit voor een scherpe prijs

agsdix-fas fa-check-circle

Al ruim 10 jaar actief

agsdix-fas fa-check-circle

Schadevrij openen van sloten

agsdix-fas fa-check-circle

Vakkundig en professioneel

agsdix-fas fa-check-circle

Actief in Noord-Holland

agsdix-fas fa-check-circle

PKVW gecertificeerd